Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

4ο Η ΧΡΥΣΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ 1972-73 ως 1974-75



Όλα άλλαξαν το 1972, όταν πρόεδρος του Ολυμπιακού ανέλαβε ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής. Γεννήθηκε στην Άνδρο το 1913 και το 1970 άρχισε να ασχολείται ενεργά με την μεγάλη του αγάπη τον Ολυμπιακό. Το 1971 ανέλαβε χρέη γενικού αρχηγού στον Θρύλο και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στον προεδρικό θώκο της μεγαλύτερης ομάδας της χώρας. Την πρώτη του σεζόν  η εμφάνιση του Ολυμπιακού ήταν κόκκινη φανέλα, κόκκινο σορτσάκι και λευκές κάλτσες. Ενοχλημένοι οι συνταγματάρχες απαίτησαν να αλλάξει χρώματα ο Ολυμπιακός, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον Άγγλο προπονητή της ομάδας Άλαν Άσμαν. Μία σπάνια φωτογραφία από εκείνη την περίοδο.


Όρθιοι από αριστερά: Δημήτρης Μίλλερ, Γιώργος Δεληκάρης, Γιάννης Γκαϊτατζής Απόστολος Κόης, Τάκης Συνετόπουλος, Βασίλης Σιώκος. Καθιστοί από αριστερά: Σούλης Παππάς, Ρομέν Αργυρούδης, Νίκος Γιούτσος, Μίλτος Κουμαριάς, Πάμπος Παμπουλής.



Ξοδεύοντας μεγάλα ποσά για μεταγραφές, συγκέντρωσε πολλά αστέρια στην ομάδα του Πειραιά. Πρωτοκλασάτοι παίκτες  που ήδη ανήκαν στην ομάδα, όπως οι Νίκος Γιούτσος, Γιώργος Δεληκάρης, Υβ Τριαντάφυλλος, Ρομέν Αργυρούδης, Πάμπος  Παμπουλής, Τάκης Συνετόπουλος, Θανάσης Αγγελής, Γιάννης Γκαϊτατζής, Πέτρος Καραβίτης, Βασίλης Σιώκος,  και οι μεγάλες μεταγραφές του προέδρου Παναγιώτης Κελεσίδης, Γιάννης Κυράστας (προώθηση από την εφηβική ομάδα), Μίλτον Βιέρα, Μάικ Γαλάκος, Χούλιο Λοσάντα, Λάκης Γκλέζος, Μιχάλης Κρητικόπουλος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Δημήτρης Περσίδης, Λευτέρης Πουπάκης και Κυριάκος Κουρέας δημιούργησαν ένα πανίσχυρο σύνολο και όλοι τους πάσχιζαν για μια θέση στην ενδεκάδα.


  Η ομάδα του Γουλανδρή, υπό τις οδηγίες του προπονητή Λάκη Πετρόπουλου δημιούργησε μία μίνι αυτοκρατορία και την τριετία 1972–75 κατέκτησε  τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ.

Το πρώτο πρωτάθλημα της σεζόν 1972-73 μόνο εύκολο δεν ήταν. Η μάχη των ερυθρόλευκων με τον ΠΑΟΚ των Κούδα και  Σαράφη έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών. Οι Πειραιώτες με το Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο κατέκτησαν τον τίτλο με 94 βαθμούς, δύο μόνο περισσότερους από τους Θεσσαλονικείς του Λες Σάνον, έχοντας μόνο μία ήττα σε όλο το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 1-0. Ο Ολυμπιακός ήταν πραγματικός οδοστρωτήρας. Νίκησε τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη (1-0), τον Παναθηναϊκό εντός και εκτός έδρας (3-2* και 0-1 αντίστοιχα), την ΑΕΚ εντός και εκτός έδρας (2-0 και 1-5).


Η σεζόν όμως ξεκίνησε με τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας. Έχοντας τερματίσει 2ος στο προηγούμενο πρωτάθλημα, συμμετείχε στο κύπελλο Ουέφα. Η κλήρωση τον έφερε αντίπαλο με την Ιταλική Κάλιαρι, που ήταν η ανερχόμενη δύναμη της Ιταλίας, αφού είχε καταφέρει να μπει σφήνα ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Μάλιστα το 1970 είχε καταφέρει να στεφθεί πρωταθλήτρια Ιταλίας, το 1969 είχε τερματίσει δεύτερη στο ιταλικό πρωτάθλημα και είχε φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας, ενώ κατέλαβε την 4η θέση το 1972 που της έδωσε και την πρόκριση για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό. Η Κάλιαρι ήταν μία ομάδα η οποία είχε στις τάξεις της ποδοσφαιριστές διεθνούς φήμης, που θα ζήλευαν πολλά από τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά μεγαθήρια. Σούπερ σταρ της ομάδας ήταν ο σέντερ φορ Λουίτζι Ρίβα, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ιταλίας την οποία είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1968 και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970, στο οποίο αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της Ιταλίας, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1969 και το 1970, συμβάλλοντας τα μέγιστα για την κατάκτηση της 2ης και της 1ης θέσης αντίστοιχα από την Κάλιαρι.


Άλλα μεγάλα αστέρια της Κάλιαρι ήταν επίσης ο Ενρίκο Αλμπερτόζι, ο Πιερλουίτζι Τσέρα, ο Κομουνάρντο Νικολάι, ο Άντζελο Ντομενγκίνι και ο Σέρτζιο Γκόρι, όλοι τους βασικά στελέχη της πανίσχυρης Εθνικής Ιταλίας την εποχή εκείνη. Για το λόγο αυτό η ομάδα εκείνη της Κάλιαρι έμεινε ως η πιο λαμπερή στην ιστορία του συλλόγου, αφού προκαλούσε τρόμο στο άκουσμα των ποδοσφαιριστών που την απάρτιζαν και που αποτελούσαν τα βαριά πυροβολικά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας. Οπότε τα ονόματα και μόνο τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, καταδεικνύουν το μέγεθος της επιτυχίας της ομάδας του Πειραιά να αποκλείσει την ιταλική ομάδα


 Ο Ολυμπιακός θα πραγματοποιήσει ένα σπουδαίο κατόρθωμα, αφού θα καταφέρει να κερδίσει την Κάλιαρι και στους δύο αγώνες, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για τον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Στον πρώτο αγώνα στο Φάληρο, μέσα στην καυτή του έδρα ο Ολυμπιακός θα νικήσει με 2–1, ενώ θα ολοκληρώσει τον θρίαμβο με τη νίκη μέσα στη Σαρδηνία με 1–0, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας μέσα στην Ιταλία.


 Στις 14 Σεπτεμβρίου 1972, ο Ολυμπιακός υποδέχηκε την Κάλιαρι στο Στάδιο Καραϊσκάκη.


 Το φαληρικό στάδιο έβραζε από τις εκδηλώσεις των 40.000 οπαδών του Ολυμπιακού που βοήθησαν καταλυτικά στο να φτάσουν οι ερυθρόλευκοι σε μία μεγάλη νίκη απέναντι στην Κάλιαρι με 2–1. Ο Γιούτσος άνοιξε το σκορ στο 2' με κεφαλιά, ενώ από φάουλ ο Υβ Τριαντάφυλλος διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του Πειραιά στο 51'. Η Κάλιαρι όμως κατάφερε να μειώσει στο 66' με γκολ του Ντομεγκίνι που πάγωσε προς στιγμήν το γήπεδο και μετρίασε την χαρά των γηπεδούχων, αφού άφηνε πλέον εντελώς ανοιχτή την υπόθεση-πρόκριση.












Στις 27 Σεπτεμβρίου 1972, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Κάλιαρι στην ομώνυμη πόλη της Σαρδηνίας, υπερασπιζόμενος το 2-1 του πρώτου αγώνα. Εκεί έμελλε να καταγράψει έναν από τους μεγαλύτερους θριάμβους στην ευρωπαϊκή του ιστορία, αφού απέδρασε με την ιστορική εκτός έδρας νίκη με 0–1 από την καυτή έδρα του Stadio Sant'Elia, που επισφράγισε την σπουδαία πρόκριση της ερυθρόλευκης ομάδας στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αποκλείοντας τους Ιταλούς και μάλιστα με δύο νίκες, αφού είχε προηγηθεί το 2–1 στον Πειραιά.





Το γκολ της νίκης ήρθε νωρίς για τον Ολυμπιακό, όταν ο Γιούτσος άνοιξε το σκορ μόλις στο 8', με τους γηπεδούχους να μην μπορούν να απαντήσουν και να ανατρέψουν την κατάσταση. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι περίπου 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού οι οποίοι βρέθηκαν στις κερκίδες του ιταλικού γηπέδου και εμψύχωσαν τους παίκτες της ομάδας.

 Μερίδα του κόσμου του Ολυμπιακού στο Stadio Sant'Elia του Κάλιαρι.


Μετά το τέλος του αγώνα, ο κόσμος του Ολυμπιακού ξεχύθηκε στους δρόμους σε ολόκληρη την Αθήνα, από το κέντρο μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, για να γιορτάσει την πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας στην Ιταλία και την τεράστια πρόκριση, η οποία αντιμετωπίστηκε από τον τύπο της εποχής ως άθλος.

Την επόμενη ημέρα στην επιστροφή της αποστολής του Ολυμπιακού από το Κάλιαρι, τουλάχιστον 5.000 κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού για να υποδεχθεί τους ερυθρόλευκους ήρωες και να τους αποθεώσει για τον θρίαμβο που τους έκανε υπερήφανους. Όταν έφτασε η αποστολή επικράτησε πανδαιμόνιο, ενώ δημιουργήθηκε πομπή αυτοκινήτων από τα νότια προάστια που έφτανε μέχρι τον Πειραιά και το κέντρο της Αθήνας.



 Θριαμβευτική υποδοχή από χιλιάδες κόσμο του Ολυμπιακού στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά την άφιξη της ομάδας.

Η κληρωτίδα έφερε αντίπαλο των Ερυθρόλευκων την Αγγλική Τότεναμ. Στις 25 Οκτωβρίου 1972 έφυγαν ηττημένοι από το Λονδίνο με το βαρύ 4-0, που δεν άφηνε ελπίδες για τη ρεβάνς.
Στις 8 Νοεμβρίου 1972, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του. Στην φάση των "32" του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η ομάδα του Πειραιά κατάφερε να κερδίσει την τότε πανίσχυρη Τότεναμ στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 1–0, με γκολ του Αργυρούδη στο 45'. Η νίκη αυτή μπορεί να μην ήταν αρκετή για να δώσει την πρόκριση στην ελληνική ομάδα, αλλά γράφτηκε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και η πρώτη ελληνική νίκη επί αγγλικής ομάδας. Μάλιστα ο Ολυμπιακός κυριάρχησε σε ολόκληρο το παιχνίδι, έχασε ευκαιρίες για περισσότερα γκολ και αδικήθηκε από τον διαιτητή του αγώνα ο οποίος δεν του καταλόγισε πέναλτι, σε μια προσπάθεια για την ανατροπή η οποία έμοιαζε εξ αρχής ως θαύμα.







Ο προπονητής της Τότεναμ, Μπίλι Νίκολσον, μίλησε κολακευτικά για τον Ολυμπιακό αφού, όπως τόνισε, ήταν η πρώτη ομάδα της Ευρώπης η οποία κατάφερε να νικήσει την ομάδα του.




Όσο για το μέγεθος της ομάδας του Λονδίνου την εποχή εκείνη, οι "πετεινοί" ήταν οι κάτοχοι του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από την προηγούμενη περίοδο, που ήταν και η πρώτη περίοδος της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Την χρονιά που αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν από την Λίβερπουλ, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασαν και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης. Εκτός από αυτά τα κατορθώματα όμως, μέχρι το τον αγώνα στο Φάληρο η Τότεναμ φάνταζε ανίκητη, αφού προερχόταν από ένα απίστευτο αήττητο σερί 16 αγώνων και πέντε ετών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα είχε ηττηθεί για τελευταία φορά στις 22 Νοεμβρίου 1967 εκτός έδρας από την Λιόν με 1–0 στο Κύπελλο Κυπελλούχων και ακολούθησαν 12 νίκες και 4 ισοπαλίες με τέρματα 50-12, μέχρι να λυγίσει στο καμίνι του Πειραιά. Ένα αποτέλεσμα που έκανε αίσθηση στην Ευρώπη, αφού όχι μόνο διέκοψε το σερί της αγγλικής ομάδας, αλλά σήμανε και την πρώτη ήττα της στον θεσμό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ακολουθεί πίνακας με τους αγώνες της Τότεναμ την συγκεκριμένη περίοδο.


Ο Ολυμπιακός πλέον ασχολήθηκε με τις εγχώριες επιδιώξεις του. Στις 1 Οκτωβρίου 1972 επισκέπτεται την Τούμπα και φεύγει ηττημένος με 1-0 από το γκολ του Σταύρου Σαράφη, στη μία και μοναδική του ήττα για τη σεζόν.

Στις 26 Νοεμβρίου 1972 πετυχαίνει πολύ μεγάλη νίκη μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με 1-5 κατά της ΑΕΚ.

26 Νοεμβρίου 1972. ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-5.  Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού (58' πεν. Νικολαϊδης - 35' Τριαντάφυλλος, 48' Αργυρούδης, 50' Δεληκάρης, 55' Γιούτσος, 60' Συνετόπουλος). Οι αρχηγοί Γιώργος Δεληκάρης και Σπύρος Πομώνης λίγο πριν την έναρξη του αγώνα.







Το 0-3 με το Γιώργο Δεληκάρη στό 50ό λεπτό του αγώνα.



Το 0-4 με το Νίκο Γιούτσο.
















Στις 6 Δεκεμβρίου επισκέπτεται τη Λεωφόρο για το ντέρμπι με τον αιώνιο στα πλαίσια της 5ης αγωνιστικής. Ο γνωστός για τις πλάκες του Τότης Φυλακούρης έχει ετοιμάσει μια έκπληξη. Ως γνωστό η Τότεναμ έχει το παρατσούκλι «πετεινοί» και  σαν σήμα της τον κόκορα. Θέλοντας λοιπόν να πικάρει τους ερυθρόλευκους για τον πρόσφατο αποκλεισμό τους, την ώρα που οι ομάδες μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, ελευθερώνει έναν κόκορα που είχε κρυμμένο μέσα στη φανέλα του. Καλή η πλάκα, η απάντηση όμως είναι πικρή για τον Τότη και την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός παίρνει τη νίκη με το απίστευτο γκολ του Ελληνογάλλου Ρομέν Αργυρούδη. Στο 17ο λεπτό ο Λοσάντα κινούμενος από αριστερά αποφεύγει το Γονιό και το Βλάχο και σεντράρει προς τη μικρή περιοχή. Ο Ρομέν με εναέριο εξωτερικό τακουνάκι κρεμάει το Βασίλη Κωνσταντίνου και στέλνει την μπάλα στα δίκτυα. Οι μεγάλες αποκρούσεις του Παναγιώτη Κελεσίδη κρατούν το πολύτιμο 0-1.





























Στις 25 Φεβρουαρίου 1973 υποδέχεται τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ. Οι εφημερίδες προαναγγέλλουν την τιτανομαχία που θα κρίνει τον τίτλο.



Νίκη με 1-0 με γκολ του Χούλιο Λοσάντα στο 75ο λεπτό.






Στις 11 Μαρτίου 1973 το παιχνίδι που έγινε στο Καραϊσκάκη  με τον Παναθηναϊκό για την 22η αγωνιστική, ήταν επεισοδιακό. Ο Παπαδημητρίου άνοιξε το σκορ για τους πράσινους στο 16’.  Ο Τριαντάφυλλος ισοφάρισε δύο λεπτά αργότερα και στο 25’ αποβλήθηκε. Ο Λοσάντα  στο 30’ έκανε το 2-1. Ο Γονιός ισοφάρισε στο 40’ και ο Αργυρούδης έγραψε το 3-2 στο 51’,σε ένα ματς που παρακολούθησαν 42.000 θεατές. Χαραγμένη στη μνήμη αυτών, αλλά και των τηλεθεατών που το είχαν παρακολουθήσει, έχει μείνει η σκηνή με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνου, να κυνηγάει σε όλο το γήπεδο το Συνετόπουλο. Λόγος είχε σταθεί μια επίμαχη φάση και ένα πέναλτι που ζήτησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού.  Στο 75’ ο διαιτητής, Λάτσιος, απέβαλε τον Αθανασόπουλο, ο οποίος όμως, δεν δέχθηκε ν' απομακρυνθεί και τελικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, αποφάσισε να πάρει την ομάδα και ν' αποχωρήσει από το γήπεδο. Το ματς διακόπηκε στο 80' με υπαιτιότητα του Παναθηναϊκού και καταχωρήθηκε ως 2-0 άνευ αγώνος, ενώ ποινές επιβλήθηκαν σε Κωνσταντίνου, Συνετόπουλο και Αθανασόπουλο.  Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος και τα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης τηλεοπτικής αναμετάδοσης αγώνα μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν.







Το τρίτο γκολ από το Ρομέν Αργυρούδη. Μετά το γκολ στον πρώτο γύρο σκοράρει και πάλι κατά του αιωνίου.



Στις 8 Απριλίου 1973 υποδέχεται την ΑΕΚ για το παιχνίδι του δεύτερου γύρου. Νέα  νίκη με 2-0, με γκολ των Ελληνογάλλων Ρομέν και Υβ.








Ακολουθεί πίνακας με όλα τα αποτελέσματα των αγώνων του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα 1972-73.









ΕΝΤΟΣ
ΕΚΤΟΣ
ΕΔΡΑΣ
ΕΔΡΑΣ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΚΑΤA
ΥΠΕΡ
ΑΕΚ
2
0
1
5
ΑΡΗΣ
2
1
0
2
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
4
0
0
1
ΑΙΓΑΛΕΩ
3
0
0
0
ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
3
0
1
2
ΦΩΣΤΗΡΑΣ
3
0
1
3
ΗΡΑΚΛΗΣ
1
0
0
1
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
3
1
1
2
ΚΑΒΑΛΑ
0
0
1
1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
3
0
1
2
ΟΜΟΝΟΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
1
1
1
2
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
2
0
0
0
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2
0
0
1
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
4
1
0
2
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
6
0
1
1
ΠΑΟΚ
1
0
1
0
ΤΡΙΚΑΛΑ
5
0
0
2
45
4
9
27
ΣΥΝΟΛΟ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΤΕΡΜΑΤΩΝ
72
13


Πρώτος σκόρερ εκείνη τη χρονιά ήταν ο Τριαντάφυλλος με 16 γκολ. Η ιδανική ενδεκάδα των ερυθρολεύκων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν οι Κελεσίδης τερματοφύλακας, οι Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος και Αγγελής στη άμυνα, οι Βιέρα, Δεληκάρης και Συνετόπουλος στη μεσαία γραμμή και οι Λοσάντα, Τριαντάφυλλος, Αργυρούδης στην επίθεση.
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε και το κύπελλο κάνοντας το νταμπλ. Στο μεγάλο τελικό, που έγινε στο Καραϊσκάκη στις 17 Ιουνίου 1973, κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 1-0 με γκολ του Αγγελή στο 46ο λεπτό του αγώνα.





Η ενδεκάδα του τελικού: Γκλέζος, Βιέρα, Αργυρούδης, Γιούτσος, Τριαντάφυλλος, Αγγελής, Γκαϊτατζής, Περσίδης, Δεληκάρης, Κελεσίδης και Σιώκος.




Γουλανδρής και Σιώκος έτοιμοι να σηκώσουν το τρόπαιο.


Νταμπλούχος Ελλάδας
Γουλανδρής, Κουρέας, Περσίδης, Πουπάκης, Σιώκος, Κελεσίδης, Βιέρα, Αγγελής, Κυράστας, Συνετόπουλος, Πετρόπουλος.
Σταυρόπουλος, Λοσάντα, Κρητικόπουλος, Γιούτσος, Γκαϊτατζής, Παμπουλής, Δεληκάρης, Τριαντάφυλλος και Γκλέζος. 


Την επόμενη χρονιά 1973-74 ο Ολυμπιακός και πάλι με το Λάκη Πετρόπουλο στον πάγκο του, κέρδισε το πρωτάθλημα. Το βαθμολογικό σύστημα είχε αλλάξει και οι νίκες έδιναν δύο αντί τριών βαθμών. Ίσως εκείνη η ομάδα να ήταν η καλύτερη της δεκαετίας. Οι ερυθρόλευκοι πήραν τον τίτλο συγκεντρώνοντας 59 βαθμούς έναντι 55 του δεύτερου Παναθηναϊκού. Η ομάδα όμως είχε μία μεγάλη απώλεια. Η χούντα με μία ακόμη άκομψη παρέμβασή της, εξώθησε σε φυγή τον Αργυρούδη για τα πολιτικά του πιστεύω. Πολλά χρόνια αργότερα σε μία του συνέντευξη μίλησε για αυτά που είχαν συμβεί τότε.



Και πάλι ο Ολυμπιακός σημείωσε μόνο μία ήττα το συνηθισμένο 1-0 στην Τούμπα. Οι Πειραιώτες συνέτριψαν την ΑΕΚ (4-0 εντός έδρας και απέσπασαν λευκή ισοπαλία εκτός. Τα δύο ντέρμπυ με τον Παναθηναϊκό έληξαν ισόπαλα με 1-1, ενώ και  ο ΠΑΟΚ δεν άντεξε στο Καραϊσκάκη χάνοντας με 3-0. Ο Ολυμπιακός σάρωσε στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος φτάνοντας τα 102 γκολ 2 μόλις λιγότερα από τον ΑΓΙΑΞ του ιπτάμενου Ολλανδού Γιόχαν Κρόϊφ.
Στις 29 Οκτωβρίου 1973 αντιμετωπίζει στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό για την 6η αγωνιστική. Το σκορ άνοιξε ο Λοσάντα και ισοφάρισε ο Δομάζος.





Στις 16 Δεκεμβρίου αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Το τελικό 3-0 δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Οι αρχηγοί Κούδας και Δεληκάρης μαζί με το διαιτητικό τρίο.
























Η χρονιά γυρίζει και στις 6 Ιανουαρίου 1974 υποδέχεται τον Απόλλωνα Αθηνών στο Καραϊσκάκη. Το τελικό σκορ 8-2 προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στους φιλάθλους του. Τα γκολ σημείωσαν δύο ο Τριαντάφυλλος και από ένα οι Σιώκος, Λοσάντα, Βιέρα, Κυράστας, Κρητικόπουλος και Σταυρόπουλος.









Στις 3 Μαρτίου 1974, ο Ολυμπιακός πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη, όχι μόνο στην ιστορία του, αλλά και στην ιστορία της Α' Εθνικής. Φιλοδώρισε με 11 γκολ το "φονέα των γιγάντων" Φωστήρα. Τα γκολ των «ερυθρόλευκων» είχαν πετύχει οι Γιούτσος (10', 45', 70'), Παμπουλής (13'), Δεληκάρης (17'), Τριαντάφυλλος (48', 52', 67'), Περσίδης (61'), Γκαϊτατζής (78') και Βιέρα (87'), γράφοντας τα δικά τους ονόματα, αλλά και του Ολυμπιακού στα ιστορικά ρεκόρ του ελληνικού ποδοσφαίρου.Για να συμβεί αυτό το ρεκόρ είχε παίξει το ρόλο του και το παιχνίδι του πρώτου γύρου ανάμεσα στις δύο ομάδες. Δεν ήταν τόσο η ισοπαλία 1-1 που είχε αποσπάσει ο Φωστήρας στον Ταύρο, όσο το αντιαθλητικό παιχνίδι των παικτών του, σύμφωνα με τις καταγραφές του Τύπου της εποχής, αλλά και τους ανθρώπους του Ολυμπιακού.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρακολουθούμε τα δύο πρώτα γκολ.








 Το 1-0 από το Νίκο Γιούτσο

Το 2-0 από τον Πάμπο Παμπουλή




Στις 17 Μαρτίου υποδέχεται στο Καραϊσκάκη τον Παναθηναϊκό για την 23η αγωνιστική.  

Ο Τριαντάφυλλος ανοίγει το σκορ, χάνει πέναλτυ για το 2-0 και ο Δομάζος ισοφαρίζει με ένα υπέροχο ψαλιδάκι. Το γκολ της ζωής του,  στο παιχνίδι της ζωής του όπως αναφέρει. είναι αρκετό για να αποφύγει μία ακόμα ήττα.


 




Στις 15 Απριλίου είναι η σειρά της ΑΕΚ να αγωνιστεί στο Καραϊσκάκη. Συντριβή με 4-0 και ο Ολυμπιακός καλπάζει για το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα.










Στις 21 Απριλίου επισκέπτεται την Τούμπα γνωρίζοντας και πάλι τη μοναδική ήττα της σεζόν με 1-0.
Το πρωτάθλημα τελειώνει με ένα απίστευτο ρεκόρ για τους ερυθρόλευκους. Πετυχαίνοντας 102 γκολ (δύο λιγότερα από το μεγάλο Άγιαξ του ιπτάμενου Ολλανδού Γιόχαν Κρόϊφ) μένουν για πάντα στην ιστορία.
Πρώτος σκόρερ ήταν ο Υβ Τριαντάφυλλος με 23 γκολ και ακολούθησαν ο Μιχάλης Κρητικόπουλος με 19 και ο Χούλιο Λοσάντα με 10.




Ακολουθεί πίνακας με όλα τα αποτελέσματα των αγώνων του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα 1973-74.

ΕΝΤΟΣ
ΕΚΤΟΣ
ΕΔΡΑΣ
ΕΔΡΑΣ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΚΑΤA
ΥΠΕΡ
ΑΕΚ
4
0
0
0
ΑΠΟΕΛ
3
0
0
1
ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
8
2
0
4
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
5
1
2
3
ΑΡΗΣ
4
0
2
4
ΑΙΓΑΛΕΩ
5
0
0
6
ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
2
1
1
1
ΦΩΣΤΗΡΑΣ
11
0
1
1
ΗΡΑΚΛΗΣ
3
0
0
0
ΚΑΒΑΛΑ
4
0
0
2
ΛΑΡΙΣΑ
2
1
0
3
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
3
0
0
2
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
3
0
0
3
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
1
1
1
1
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
2
0
0
0
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
6
0
0
2
ΠΑΟΚ
3
0
1
0
69
6
8
33
ΣΥΝΟΛΟ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΤΕΡΜΑΤΩΝ
102
14


Στις 8 Μαΐου αντιμετωπίζει στο Καραϊσκάκη τον Παναθηναϊκό για τον ημιτελικό του κυπέλλου. Νίκη με 1-0 και πρόκριση για τον τελικό.



Ο μεγάλος τελικός έγινε στις 16 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο ΠΑΟΚ στέφεται κυπελλούχος με 4-3  στα πέναλτυ (κανονικός αγώνας 2-2), στερώντας από τον Ολυμπιακό το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ.





Τη σεζόν 1974-75 ήρθε το τρίτο και τελευταίο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού εκείνης της δεκαετίας. Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν τον τίτλο με 57 βαθμούς δύο περισσότερους από τη δεύτερη ΑΕΚ.
Είχε φτάσει όμως η ώρα για μία μεγάλη παρουσία στο κύπελλο πρωταθλητριών.  Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός,  ήθελε να βάλει τέλος στις συνεχείς αποτυχημένες παρουσίες των ελληνικών ομάδων στο συγκεκριμένο θεσμό. Πρόεδρος, προπονητής, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι πίστευαν πως η ομάδα είχε πλέον ωριμάσει και ήταν έτοιμη για την Ευρωπαϊκή υπέρβαση.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 1974, ο Ολυμπιακός καλείται στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1974–75 να αντιμετωπίσει ένα από τα ευρωπαϊκά μεγαθήρια της εποχής, την Σέλτικ. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στο καυτό Celtic Park της Γλασκώβης.

Το match programm του πρώτου αγώνα.

Η πειραϊκή ομάδα πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση και αποσπά ισοπαλία 1–1 από την πρωταθλήτρια Σκωτίας, χάνοντας τη νίκη στο τελευταίο δεκάλεπτο σε μία από τις ισχυρότερες και πιο φημισμένες έδρες της Ευρώπης.
 Ο Ολυμπιακός κοίταξε στην κυριολεξία στα μάτια την πανίσχυρη Σέλτικ και έχασε αρκετές ευκαιρίες να πετύχει γκολ ήδη από τα πρώτα λεπτά του αγώνα. Οι ερυθρόλευκοι ευτύχησαν να προηγηθούν με 1–0 με γκολ του Βιέρα στο 36'. Ωστόσο, στο 79' ο Ολυμπιακός έμεινε με 10 παίκτες μετά από αυστηρή αποβολή του Βιέρα και μόλις ένα λεπτό μετά δέχτηκε την ισοφάριση με γκολ του Γουίλσον. Το τελικό 1–1 έδινε προβάδισμα στον Ολυμπιακό για τον επαναληπτικό του Πειραιά, ενώ αν και έχασε τη νίκη, η ισοπαλία ήταν αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία μπροστά στο φανατισμένο κοινό των 45.000–50.000 οπαδών της γηπεδούχου, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και περίπου 1.500 οπαδοί των ερυθρολεύκων.



Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας του Ολυμπιακού αρκεί να αναφερθεί πως η Σέλτικ, στην ήδη πλούσια ευρωπαϊκή της ιστορία μέχρι τότε, είχε μετατρέψει την έδρα της σε απόρθητο φρούριο και μάλιστα χωρίς καμία υπερβολή. Συγκεκριμένα, η Σέλτικ δεν είχε ηττηθεί ποτέ εντός έδρας σε ευρωπαϊκό της αγώνα, όπου σε 36 αναμετρήσεις είχε να επιδείξει 27 νίκες και μόλις 9 ισοπαλίες, με συντριπτικό απολογισμό τερμάτων υπέρ της 92–15. Όσο για τους εντός έδρας αγώνες της μόνο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, είχε 19 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 25 αναμετρήσεις, με τέρματα 66–11. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις σε κάθε 4 αγώνες στην έδρα της στατιστικά έφερνε 3 νίκες και μια ισοπαλία, ενώ πετύχαινε 6 γκολ για κάθε ένα που δεχόταν. Επιδόσεις πραγματικού μεγαθηρίου που προκαλούσε  τρόμο στο γήπεδό του.


Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο να γίνει η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που θα άλωνε το απόρθητο Celtic Park, αλλά τελικά κατάφερε να αποσπάσει μια τεράστια ισοπαλία. Για τον λόγο αυτό 1.000 οπαδοί του Ολυμπιακού βρέθηκαν στο αεροδρόμιο και αποθέωσαν την ομάδα κατά την άφιξή της στην Αθήνα. Για την ιστορία, η Σέλτικ διατήρησε το αήττητο της έδρας της στην Ευρώπη μέχρι την περίοδο 1983–84, όταν ηττήθηκε από την κραταιά εκείνη την εποχή Νότιγχαμ Φόρεστ με 1–2 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μέχρι τότε η σκωτσέζικη ομάδα σε 53 ευρωπαϊκούς εντός έδρας αγώνες της μετρούσε 39 νίκες και 14 ισοπαλίες. Η πρώτη ήττα της Σέλτικ στην έδρα της για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήρθε μόλις την περίοδο 2001–02 με 0–1 από τον Άγιαξ, μετά από 40 αγώνες στους οποίους είχε 29 νίκες και 11 ισοπαλίες.



Στις 2 Οκτωβρίου 1974, ολοκληρώνεται ο θρίαμβος του Ολυμπιακού στο πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1974–75. Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γλέζος, Αγγελής, Περσίδης, Δεληκάρης, Λοσάντα (75ο Λιόλιος), Βιέρα, Κρητικόπουλος, Σταυρόπουλος. Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος.




Το match programm του δεύτερου αγώνα.




Η ομάδα του Πειραιά κέρδισε την πανίσχυρη Σέλτικ με

2–0 στο Φάληρο και μετά το 1–1 της Γλασκώβης, πέτυχε την πρόκριση.




Μία πρόκριση που ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός του Ολυμπιακού δεν περίμενε και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο. Είναι γεγονός αδιάψευστο ότι σύσσωμος ο αθλητικός και πολιτικός τύπος της εποχής υποστήριζε πως επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πρόκριση ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.




Στο κατάμεστο από 42.000 ερυθρόλευκους οπαδούς Στάδιο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ μόλις στο 3' με κεφαλιά του Κρητικόπουλου, ενώ το 2–0 διαμόρφωσε ο Σταυρόπουλος στο 23' με εκτέλεση φάουλ.  Η Σέλτικ προσπάθησε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ στη συνέχεια ξεδιπλώνοντας τις επιθετικές της αρετές, αλλά η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν αδιαπέραστη και οι ερυθρόλευκοι ήταν επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα στο 80' ο διαιτητής της αναμέτρησης δεν έδωσε εμφανές πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Κρητικόπουλου στη μικρή περιοχή, αλλά αυτό δεν στοίχισε καθώς το 2–0 ήταν αρκετό για να δώσει τη μεγαλειώδη πρόκριση στην ελληνική ομάδα.
 Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού έβγαλε στους δρόμους της Αθήνας χιλιάδες οπαδούς της ομάδας που πανηγύρισαν την ιστορική πρόκριση, ενώ γέμισε υπερηφάνια πολλούς Έλληνες φιλάθλους ανεξαρτήτως οπαδικής προτίμησης, όπως μαρτυρά ο τύπος της εποχής από τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα που έφταναν από Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας.






Ακόμα και ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος, έδωσε με δήλωσή του ολόψυχα τα συγχαρητήριά του τόσο στους παίκτες όσο και στον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Νίκο Γουλανδρή, για την τεράστια αυτή επιτυχία.



Μάλιστα οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού στα δύο παιχνίδια, η θριαμβευτική πρόκριση, καθώς και το τεράστιο όνομα της Σέλτικ, προκάλεσαν έντονο θαυμασμό ανά την Ευρώπη για την ερυθρόλευκη ομάδα του Πειραιά, ενώ κάποιοι ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι εκείνη η ομάδα ήταν ικανή να διεκδικήσει ακόμα και το Κύπελλο Πρωταθλητριών.



Στον δεύτερο γύρο ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει άλλο ένα μεγαθήριο της εποχής, την ιστορική πρωταθλήτρια Βελγίου, Άντερλεχτ. Συγκεκριμένα η ομάδα των Βρυξελλών είχε ήδη πλούσια ιστορία στην ευρωπαϊκή της πορεία μέχρι τότε, έχοντας φτάσει μία φορά στον τελικό του Κυπέλλου Εκθέσεων και δύο φορές στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Όσον αφορά στην ομάδα που είχε ήδη δημιουργηθεί και αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός, ήταν ένα σύνολο φτιαγμένο για να κατακτήσει την κορυφή όχι μόνο στο βελγικό πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη.

Αυτό δεν άργησε να γίνει, αφού η Άντερλεχτ έγραψε με χρυσά γράμματα εκείνη την εποχή το όνομά της ανάμεσα στα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αποκλείοντας τον Ολυμπιακό έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, όπου αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Λιντς η οποία αναδείχτηκε δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Αυτή όμως ήταν μόνο η αρχή, αφού η τρομερή εκείνη ομάδα της Άντερλεχτ στις επόμενες τρεις διαδοχικές χρονιές έφτασε ισάριθμες φορές στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και το κατέκτησε τις δύο από αυτές.

Στον πρώτο αγώνα που έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1974 στο  Χέϊζελ των Βρυξελλών, η βελγική ομάδα με μια εμφάνιση αντάξια του ονόματός της καταφέρνει να κατατροπώσει τον Ολυμπιακό με το εμφατικό 5–1, ψαλιδίζοντας της ελπίδες του Ολυμπιακού για πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το μοναδικό γκολ των «ερυθρόλευκων» σημείωσε με πέναλτι στο 27ο λεπτό ο Βιέρα. Εκτός από το πέναλτι του Βιέρα στον αγώνα αυτό σημειώθηκαν άλλα δύο πέναλτι για την Άντερλεχτ (στο 31ο και 56ο από τον Ρένζενμπρικ).






Στις 6 Νοεμβρίου έγινε ο αλησμόνητος επαναληπτικός στο Δημοτικό Στάδιο της Πάτρας (λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού για τα βεγγαλικά στο ματς με τη Σέλτικ).




Δέκα χιλιάδες οπαδοί είχαν ακολουθήσει την ομάδα πιστεύοντας στην πρόκριση.
Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Κελεσίδης, Περσίδης, Λιόλιος, Σιώκος, Γλέζος, Κυράστας, Καραβίτης (60ο Δεληκάρης), Βιερά, Δαβουρλής, Γαλάκος, Σταυρόπουλος.
Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος.

Οι ομάδες εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο.


Οι ερυθρόλευκοι χαιρετούν τους φιλάθλους τους.










Για να προκριθούν οι «ερυθρόλευκοι χρειάζονταν νίκη με 4-0 κάτι που αρχικά φάνταζε αδύνατο. Μόλις στο 5' ο Γαλάκος πετυχαίνει γκολ μετά από σέντρα του Σταυρόπουλου, όμως το γκολ θα ακυρωθεί ως οφσάιντ που φυσικά δεν υπήρξε ποτέ. Στο 11' ο Παλοτάϊ αρνείται να δώσει πεντακάθαρο πέναλτι στον Ολυμπιακό, όταν ο Τίσσεν αποκρούει με τα δύο χέρια την μπάλα μέσα στην περιοχή μετά από σέντρα του Σταυρόπουλου. Στο 18' ο Γαλάκος ανοίγει το σκορ το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ήδη 3–0, ενώ λίγο αργότερα ο Γαλάκος θα σκοράρει και πάλι, όμως και αυτή τη φορά το γκολ θα ακυρωθεί αφού το οφσάιντ που σφυρίχτηκε ήταν σωστό.

Το 1-0 από το Μάϊκ Γαλάκο.


Στο 23' και πάλι χέρι από Βέλγο ποδοσφαιριστή μέσα στην μεγάλη περιοχή, όμως ούτε αυτό το πέναλτι θα καταλογισθεί, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το δοκάρι θα σώσει τους Βέλγους από το δεύτερο γκολ.
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει τον επιθετικό μονόλογο απέναντι σε μια Άντερλεχτ η οποία έχει αιφνιδιαστεί πλήρως από την ορμητικότητα των τυπικά γηπεδούχων και στο 29' μετά από σέντρα του Σταυρόπουλου ακόμα ένα χέρι θα αποκρούσει την μπάλα μέσα στην βελγική περιοχή, αυτή τη φορά από τον Βαν Μπινστ, όμως ούτε αυτό το πέναλτι θα σφυριχτεί ποτέ. Η Άντερλεχτ πραγματοποιεί την πρώτη της επίθεση στο 40', ενώ λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Σταυρόπουλος θα πετύχει άλλο ένα γκολ για τον Ολυμπιακό το οποίο θα ακυρωθεί και πάλι ως οφσάιντ, μόνο που ο Σταυρόπουλος είχε δεχθεί την μπάλα από λάθος πάσα αντιπάλου.
Στο 61', ο Λιόλιος βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή της Άντερλεχτ με τελευταίο εμπόδιο τον Βαν ντερ Νταλ ο οποίος τον ανατρέπει πριν βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα, όμως ο Παλοτάϊ όχι μόνο δεν δείχνει κόκκινη κάρτα στον Βέλγο αμυντικό, αλλά δεν σφυρίζει ούτε το φάουλ. Στο 64' ακυρώνεται άλλο ένα γκολ του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Δαβουρλή, όμως αυτή τη φορά η απόφαση είναι σωστή αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 67' γίνεται το 2–0 και πάλι από τον Γαλάκο μετά από φάση διαρκείας μέσα στα καρέ της Άντερλεχτ.

Το 2-0 από το Μάϊκ Γαλάκο.

Λίγο αργότερα ο Παλοτάϊ αποβάλλει τον Σταυρόπουλο με μια αυστηρή κόκκινη κάρτα σε μια αψιμαχία.
Η στιγμή της αποβολής.

Στο 82' μετά από σέντρα του Βιέρα και κεφαλιά του Δαβουρλή η μπάλα φτάνει στον Γαλάκο ο οποίος σκοράρει για τρίτη φορά. Το σκορ πλέον είναι 3–0 και ο Ολυμπιακός χρειάζεται άλλο ένα γκολ για να πετύχει αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Αυτό το γκολ δεν θα έρθει ποτέ και η ατυχία σε συνδυασμό με μια σφαγιαστική διαιτησία άνευ προηγουμένου στο ευρωπαϊκό στερέωμα θα στερήσουν την πρόκριση στα προημιτελικά από τον Ολυμπιακό.

 Ένα 3–0 απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της εποχής όπως η Άντερλεχτ, σε ουδέτερο γήπεδο, με το βαρύ σκορ του πρώτου αγώνα να μην αφήνει πολλές ελπίδες για την ανατροπή, με τον Παλοτάι να ακυρώνει 4 ερυθρόλευκα γκολ, να μην καταλογίζει 3 οφθαλμοφανή πέναλτι στους τυπικά γηπεδούχους, να μην αφήνει με 10 παίκτες τους Βέλγους όπως θα έπρεπε αλλά να το κάνει εις βάρος του Ολυμπιακού με μια αυστηρή κόκκινη κάρτα και με ένα δοκάρι σε σουτ του Λιόλιου, γίνεται κατανοητό ότι εάν σε μία από αυτές τις περιπτώσεις είχε επιτευχθεί το πολυπόθητο 4ο γκολ θα μιλούσαμε για μια από τις πιο "μάγκικες" προκρίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη επί ενός μεγάλου αντιπάλου.

 Αντ' αυτού όμως καταγράφηκε ένας άδικος αποκλεισμός ο οποίος γέμισε με οργή αλλά και υπερηφάνια τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ έκανε το όνομα του Παλοτάϊ να συζητείται ακόμα και δεκαετίες μετά. Ο Ούγγρος διαιτητής μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα παρέμενε έντρομος στη μέση του γηπέδου αδυνατώντας να πάει στα αποδυτήρια, αφού το εξαγριωμένο πλήθος απειλούσε να τον λιντσάρει. Παίκτες και παράγοντες της Άντερλεχτ μίλησαν για την δυναμική του Ολυμπιακού, αλλά και για την εχθρική ατμόσφαιρα που συνάντησαν στο γήπεδο, το οποίο είχε δικαιολογημένα ξεσηκωθεί από την αρχή του αγώνα λόγω των απαράδεκτων αποφάσεων του διαιτητή. Μάλιστα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Άντερλεχτ, Βάντερ Στοκ, συνεχάρη τον Ολυμπιακό και τον κατέταξε στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, ενώ ο Παλοτάϊ όπως έγινε γνωστό από εκτενή δημοσιεύματα της εποχής, ήταν όργανο της γνωστής-άγνωστης μαφίας των διαιτητών που καθόριζαν τα αποτελέσματα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών αγώνων και δεν ήταν η πρώτη φορά που δρούσε κατ' αυτό τον τρόπο.





































Με εμφανή την απογοήτευση οι ερυθρόλευκοι έστρεψαν το μυαλό τους και πάλι στις εγχώριες διοργανώσεις, με στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Ο Ολυμπιακός και αυτή τη χρονιά ήταν παντού άτρωτος, εκτός και πάλι από την Τούμπα, όπου έχασε με 2-0. Στο Καραϊσκάκη έχασαν η ΑΕΚ με 3-0, ο ΠΑΟΚ με 3-2 και  ο Παναθηναϊκός με 2-1, ενώ εκτός έδρας τα αποτελέσματα ήταν με την ΑΕΚ 0-0 και με τον Παναθηναϊκό 1-1. Τη χρονιά εκείνη μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα ο Γιάννης Κυράστας προερχόμενος από την εφηβική ομάδα, αγωνιζόμενος σε 30 ματς. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Μιχάλης Κρητικόπουλος με 19 γκολ, ενώ ο Κώστας Δαβουρλής σημείωσε 12.

 Στις 24 Νοεμβρίου νικάει στο Καραϊσκάκη τον Παναθηναϊκό με 2-1 για την 7η αγωνιστική.




Ο Γουλανδρής απογοητευμένος από το παιχνίδι με την Άντερλεχτ,αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα υγείας και πιεζόμενος από την οικογένειά του παραιτήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και αναχώρησε για το Λονδίνο.Τον αντικατέστησε ο μηχανικός Κώστας Θανόπουλος.
Στις 15 Δεκεμβρίου ο  Ολυμπιακός γνωρίζει τη μοναδική του ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με 2-0.

Στις 29 του ίδιου μήνα επισκέπτεται τη Νέα Φιλαδέλφεια για τον αγώνα με την ΑΕΚ και φεύγει με λευκή ισοπαλία.
Η χρονιά γυρίζει και στις 29 Μαρτίου 1975 επισκέπτεται τη Λεωφόρο  για την 24η αγωνιστική. Τελικό σκορ 1-1.


. 

Ο Λάκης Πετρόπουλος αποχώρησε την 25η αγωνιστική μετά την ισοπαλία με 1-1 στο Καραϊσκάκη εναντίον της Καστοριάς. Την ομάδα οδήγησε μέχρι το τέλος της περιόδου ο παλαίμαχος Γιώργος Δαρίβας.

Στις 13 Απριλίου ανταποδίδει την ήττα στον ΠΑΟΚ. Νίκη με 3-2 στο Καραϊσκάκη.



Στις 27 του ίδιου μήνα είναι η σειρά της ΑΕΚ να γευτεί την ήττα. 3-0 με γκολάρα Καραβίτη, Κρητικόπουλου και Δαβουρλή.





Οι τρεις σκόρερ της αναμέτρησης.


Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα συγκεντρώνοντας 57 βαθμούς έναντι 55 της δεύτερης ΑΕΚ.

Ακολουθεί πίνακας με όλα τα αποτελέσματα των αγώνων του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα 1973-74.

ΕΝΤΟΣ
ΕΚΤΟΣ
ΕΔΡΑΣ
ΕΔΡΑΣ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΚΑΤA
ΥΠΕΡ
ΑΕΚ
3
0
0
0
ΑΡΗΣ
1
0
0
0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
1
1
0
1
ΑΙΓΑΛΕΩ
6
1
0
2
ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
1
1
1
2
ΗΡΑΚΛΗΣ
3
1
2
3
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
4
0
0
3
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
5
1
1
1
ΚΑΒΑΛΑ
1
0
1
2
ΛΑΡΙΣΑ
1
0
0
0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ
4
1
0
1
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
2
1
1
1
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
2
1
1
1
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
1
0
0
1
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ
3
0
1
1
ΠΑΟΚ
3
2
2
0
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
3
1
0
2
44
11
10
21
ΣΥΝΟΛΟ
ΥΠΕΡ
ΚΑΤA
ΤΕΡΜΑΤΩΝ
65
21



Υπήρχε όμως και ο δεύτερος θεσμός. Στις 28 Μαΐου αντιμετωπίζει στο Καραϊσκάκη τον ΠΑΟΚ για τον πρώτο ημιτελικό. Νίκη με το θριαμβευτικό 4-0 και πρόκριση για τον τελικό.



Ο δεύτερος ημιτελικός διεξήχθη μεταξύ του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, λίγους μήνες πριν τον ερχομό του Βασίλη Χατζηπαναγή στην Ελλάδα. Το παιχνίδι αυτό απασχόλησε πολύ καιρό τον τύπο, γιατί εκεί εξελίχθηκε η περίφημη "υπόθεση των λουλουδιών".

Μία μικρή παρένθεση για να θυμηθούμε λίγο τι έγινε τότε.
........Οι δύο ομάδες βγαίνουν για ζέσταμα και οι οπαδοί του Ηρακλή διαπιστώνουν ότι στην 11άδα δεν υπάρχουν δυο βασικά στελέχη, ο σεντερ μπακ Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και ο μέσος Τάκης Νικολούδης.


Επικρατεί αναμπουμπούλα, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει και αναγκαστικά ύστερα από λίγο όλοι πληροφορούνται ότι οι δυο ποδοσφαιριστές έχουν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.


Ο Ηρακλής προηγείται 1-0 αλλά τελικά χάνει το ματς με 1-2.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟ, που μεταγράφηκε και στον Ηρακλή, ο Γιώργος Ροκίδης, δέχθηκε πρόταση του «πράσινου» παράγοντα Αντώνη Μαντζαβελάκη και πλησίασε τους Χαλιαμπάλια, Νικολούδη, προτείνοντας τους χρήματα ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στο κρίσιμο παιχνίδι του κυπέλλου.


Ονομάστηκε «υπόθεση των λουλουδιών» επειδή στις συνομιλίες των εμπλεκομένων τα χρήματα αναφέρονταν ως «λουλούδια».


Η καριέρα του βετεράνου Χαλιαμπάλια τελείωσε εκείνη την ημέρα ενώ του μικρού Νικολούδη συνεχίστηκε για λίγους μήνες στον Ηρακλή, πριν δοθεί με μεταγραφή στην ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 1976.



Ο Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα που προκρίθηκε από το δεύτερο προημιτελικό.



Στο δικαστήριο, ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος. 

Στις 12 Δεκεμβρίου 1975 όμως, ο Παναθηναϊκός δέχεται ένα πανάκριβο δώρο από τον Αη-Βασίλη…
Ντυμένος στα κόκκινα ρούχα του Αη-Βασίλη ήταν ο τέως πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Ανδριανόπουλος πρόεδρος της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ, που χάρις στη δική του ψήφο, η ομάδα των πρασίνων απέφυγε τον υποβιβασμό στην Β΄ Εθνική λόγω δωροδοκίας, γιατί όπως δήλωσε "Δεν επείσθην απόλυτα περί της ενοχής του σωματείου"..............
Κλείνοντας την παρένθεση επιστρέφουμε στο θεσμό του κυπέλλου.


Ο τελικός έγινε στο Καραϊσκάκη στις 18 Ιουνίου μεταξύ των αιωνίων, Ο Ολυμπιακός νίκησε 1-0 με γκολ του Κώστα Δαβουρλή στο 35ο λεπτό, κατακτώντας ταυτόχρονα και το 8ο νταμπλ της ιστορίας του.





. 

 Η χρυσή αυτή τριετία έκλεισε με τρία πρωταθλήματα και δύο νταμπλ. Η μεγάλη ομάδα του ΠΑΟΚ στέρησε από τους ερυθρόλευκους ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ τριών συνεχόμενων και αήττητων νταμπλ, αφού μόνο οι μακεδόνες κατάφεραν να νικήσουν τους πειραιώτες όλο αυτό το διάστημα. Μία ήττα κάθε χρονιά στην Τούμπα και κατάκτηση του κυπέλλου στα πέναλτυ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου