Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

5ο ΜΙΑ ΣΤΕΙΡΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 1975-76 ως 1978-79

 Στο ξεκίνημα της τετραετίας όλοι περίμεναν την επιστροφή του Νίκου Γουλανδρή στην προεδρία της ομάδας. Οι ελπίδες όμως αποδείχθηκαν φρούδες. Ο αντικαταστάτης του Κώστας Θανόπουλος δεν μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα που πρόσφερε στην ομάδα ο προκάτοχός του και μοιραία ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά στην ανυποληψία.
Τον Θανόπουλο διαδέχθηκε στην προεδρία  το καλοκαίρι του 1975 ο Περικλής Λαναράς, ο οποίος παρέμεινε για ένα χρόνο στη διοίκηση. Ο Θανόπουλος επέστρεψε και παρέμεινε μέχρι το 1978. Τον αντικατέστησε ο Ηρακλής Τσιτσαλής και στα τέλη του 1979, στην αυγή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, την προεδρία του συλλόγου ανέλαβε ο Σταύρος Νταϊφάς, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να αποδειχθεί άξιος διάδοχος του Νίκου Γουλανδρή.
Οι συνεχείς αλλαγές στην προεδρία έφεραν πολλές ανακατατάξεις οι οποίες επηρέασαν και τον ερυθρόλευκο πάγκο. Δαρίβας, Μπάκινγχαμ, Δαρίβας και πάλι, Σάνον και Τόζα Βεσελίνοβιτς προσπάθησαν να καθοδηγήσουν την ομάδα. Ήταν αναμενόμενη η αστάθεια, αφού στάθηκε εξαιρετικά δύσκολο για τους παίκτες, να αφομοιώνουν κάθε λίγο και λιγάκι την προπονητική φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή.
 
Την περίοδο 1975–76 ο Ολυμπιακός κατετάγη τρίτος. Τα παιχνίδια με τον συμπολίτη Εθνικό είχαν πάντα ιδιαίτερη σημασία και ήταν εξαιρετικά αμφίρροπα. Σε ένα από αυτά  που έγινε στις 30 Νοεμβρίου 1975 το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2. Αξίζει να θυμηθούμε από αυτόν τον αγώνα  ένα εξαιρετικό γκολ του Χούλιο Λοσάντα με εναέριο δεξί βολ πλανέ.

 

 
 
Από τους τρεις μεγάλους νίκησε μόνο τον Παναθηναϊκό με 4-2 στο Καραϊσκάκη στις 7 Δεκεμβρίου 1975.
  
 

 
 
 
 
Στο θεσμό του κυπέλλου φτάνοντας στους 4, αντιμετώπισε στις 12 Μαΐου 1976 στον πρώτο ημιτελικό την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και μέσα σε λασπομαχία νίκησε με 2-3 με εξαιρετική εμφάνιση του Κώστα Δαβουρλή, ο οποίος «πέταγε» μέσα στη βροχή.
 

 
 
Ο Ηρακλής του «νουρέγιεφ» Βασίλη Χατζηπαναγή νίκησε στο δεύτερο ημιτελικό τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη με 3-2 και οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 9 Ιουνίου. Ένας φανταστικός αγώνας που έληξε με 2-2 στην κανονική διάρκεια, 4-4 στην παράταση και 6-5 στα πέναλτυ υπέρ του Ηρακλή. Στον αγώνα αυτό έλαμψε το άστρο του Χατζηπαναγή που ολοκλήρωσε τον αγώνα με ένα γκολ στο 90λεπτο, ένα στην παράταση και ένα χαμένο πέναλτυ και πανηγύρισε το πρώτο και μοναδικό του τρόπαιο.
 




Την περίοδο 1976-77 ήταν πρώτος και ισόβαθμος με τον Παναθηναϊκό, μέχρι την τελευταία αγωνιστική που ηττήθηκε στην Καστοριά και έχασε το πρωτάθλημα στο νήμα. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Γαλάκος με 16 γκολ και ακολούθησε ο Κρητικόπουλος με 15.
Στις 14 Νοεμβρίου 1976 νίκησε στο Καραϊσκάκη με 2-0 την ΑΕΚ.
 

 
 
Στις 12 Δεκεμβρίου 1976 ήρθε  ισόπαλος με 1-1 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, με τους πράσινους, να ισοφαρίζουν στο τέλος της αναμέτρησης με αυτογκόλ του Γκλέζου.
 

 
 
Στις 3 Μαρτίου 1977 νικάει με 2-0  και τον ΠΑΟΚ.
  

 
 

Την περίοδο 1977–78 ο Ολυμπιακός, κατετάγη τέταρτος, νικώντας από τους τρεις μεγάλους μόνο την ΑΕΚ με 1-0 στο Καραϊσκάκη στις 18 Σεπτεμβρίου 1977.
 

 
 
 
Tην περίοδο 1978–79, κανένας φίλαθλος του Ολυμπιακού δεν θέλει να τη θυμάται.  Όχι γιατί χάθηκε ο τίτλος στην ισοβαθμία με την ΑΕΚ, αλλά γιατί το «αγαπημένο παιδί»  ο Γιώργος Δεληκάρης, «μετακόμισε» στον αιώνιο.  Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη μετακίνηση που τάραξε τα νερά.
Το καλοκαίρι του 1978 πραγματοποιήθηκε  η μεγάλη αλλαγή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
 
 
 


Παραμονή πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου 1978 προσφέρει ένα μεγάλο δώρο στους φιλάθλους του. Φεύγει από τη Λεωφόρο με νίκη 2-3 για την 13η αγωνιστική, που διαμορφώθηκε από γκολ των Κατσαβάκη, Κρητικόπουλου, Αλβαρέζ (δύο) και ένα εκπληκτικό γκολ του Λοσάντα.
 

 
 
 
Το 1-2 από το Χούλιο Λοσάντα





 
 
 
 
Στις 6 Μαίου 1979 υποδέχθηκε τον αιώνιο στο Καραϊσκάκη για την 30η αγωνιστική. Ένα παιχνίδι με έντονα συναισθήματα και ιδιαίτερο φανατισμό, αφού ο Γιώργος Δεληκάρης επισκέφθηκε για πρώτη φορά σαν αντίπαλος τον Ολυμπιακό,  στο γήπεδο όπου μεγαλούργησε τα προηγούμενα χρόνια. Ο Γιώργος έφυγε ηττημένος, αφού ο Περόνε με κτύπημα φάουλ έγραψε το τελικό 1-0. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Δεληκάρης είναι ο μεσαίος παίχτης στο τείχος.
 

 


 
Όσον αφορά τον τίτλο, όλα κρίθηκαν στο τέλος. Την 31η αγωνιστική ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να νικήσει την Καστοριά στο Καραϊσκάκη. Σε ένα αγώνα που ο τερματοφύλακας της ακριτικής πόλης Νίκος Σαργκάνης απέκρουσε δύο πέναλτυ (Περόνε και Ρόρμπαχ) και άλλο ένα του Λεμονή κατέληξε στο δοκάρι. Την 34η και τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός που έφυγε από το Ηράκλειο με το ισόπαλο 3-3 εναντίον του ΟΦΗ και η ΑΕΚ που την ίδια ώρα νίκησε με 5-1 τον ΠΑΣ Γιάννενα στη Νέα Φιλαδέλφεια, ισοβάθμησαν στην κορυφή της βαθμολογίας με 56 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία του Παμπορίδη στον αγώνα του Ηρακλείου, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αγώνα μπαράζ και έτσι τέλειωσε η τελευταία χρονιά πριν τη μετάβαση στην εποχή του επαγγελματισμού.
 

1 σχόλιο: