Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

6ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 1979-80 ως 1982-83


Πριν να ολοκληρωθεί η προηγούμενη σεζόν 1978-79 και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου 1979, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή, οι σύλλογοι θα μετατρέπονταν πλέον σε ανώνυμες εταιρείες.

Το καλοκαίρι του 1979 το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Το ταμείο της ομάδας ήταν σχεδόν άδειο. Πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Ηρακλής Τσιτσαλής τραπεζικός υπάλληλος. Αυτός έπεισε έναν όμιλο εφοπλιστών, να αγοράσει την ομάδα. Στις 13 Ιουλίου πρώτη ημέρα της δημόσιας εγγραφής , οι εφοπλιστές Νταϊφάς, Χανδρής, Γουρδομιχάλης, Νομικός και Ευθυμίου, κατέθεσαν το ποσό των 61.000.000 δρχ. και πήραν την πλειοψηφία των μετοχών της νεοσύστατης ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πρόεδρος εκλέχτηκε  ο Σταύρος Νταϊφάς, που έδειχνε ικανός να αποδειχθεί άξιος διάδοχος του Νίκου Γουλανδρή. Ο Καλαματιανός στην καταγωγή παράγοντας ήταν δυναμικός χαρακτήρας. Τα έβαζε με όλους και με όλα. Και τελικά κατάφερε, να ξεπεράσει σε δόξα τον αείμνηστο προκάτοχό του, αφού ο Ολυμπιακός επί των ημερών του κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Η ομάδα εμπλουτίστηκε με τους Κουσουλάκη και Νοβοσέλατς και το Δεκέμβριου με το Νικολούδη. Το ξεκίνημα της σεζόν ήταν καλό με 11 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες στις 14 πρώτες αγωνιστικές, βρίσκοντας τους ερυθρόλευκους στην κορυφή της βαθμολογίας. Η πρώτη εκτός έδρας ήττα από την Καβάλα (1-0),  προκάλεσε και τις πρώτες γκρίνιες στην ομάδα. 
Το Δεκέμβριο του 1979, ο Παναθηναϊκός  έφερε στην Ελλάδα ένα μέσο από την Αργεντινή, τον οποίο και παρουσίασε ως Χουάν (Γιάννη) Μπουμπλή, ομογενή απ' την χώρα της Λατινικής Αμερικής, με καταγωγή όμως από Αιγάλεω. Γέννημα-θρέμμα Δυτικής Αττικής με λίγα λόγια... Ο "Μπουμπλής", είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό απ' το 1975, ήρθε μάλιστα για πρώτη φορά στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά, αλλά τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του (την κανονική) και το 1977 κατέληξε στην Mπαρακίλα Tζούνιορς της Kολομβίας. Την επόμενη σεζόν (1978-1979) αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς και το Δεκέμβρη του 1979 ήρθε και πάλι στην Ελλάδα. Στις 20/05/1975, ο Δήμος Αιγάλεω εξέδωσε πιστοποιητικό, αναγνώρισης, για  το όνομα " Γιάννης Μπουμπλής", αφού βρέθηκε  εγγεγραμμένος στα μητρώα του. Απέμενε ένα χαρτί από την ομοσπονδία της Αργεντινής, που ήρθε με τέλεξ, επιβεβαιώνοντας την ελληνική ιθαγένεια του 25χρονου, τότε, ποδοσφαιριστή.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 1979 εκδόθηκε το δελτίο του από την ΕΠΟ. Έτσι, απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στον Παναθηναϊκό, καθώς ξεπεράστηκε το άρθρο  που απαγόρευε τις μετεγγραφές αλλοδαπών ποδοσφαιριστών την περίοδο του Δεκεμβρίου.





Την επομένη στις 23 Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός πέτυχε νίκη 0-1 επί της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Εκείνη την εποχή, που μόλις είχε ανατείλει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με τους δύο ισχυρούς άντρες και φίλους (προ Ρότσα…) Νταϊφά και Βαρδινογιάννη να έχουν αναλάβει Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, το θέμα του Ρότσα ήταν και μια διπλωματική νίκη στη μάχη των εντυπώσεων για αυτόν που θα το κέρδιζε.
Η ένσταση του Ολυμπιακού για τον παίκτη πριν το μεταξύ τους παιχνίδι (πλαστογραφία και παράνομη συμμετοχή) δεν έγινε δεκτή και ο Ρότσα έπαιξε.
Μάλιστα το πρωί της Κυριακής 13 Ιανουαρίου 1980 λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, ανακοινώθηκε η τιμωρία των Γαλάκου και Νικολούδη για κίτρινες κάρτες που χρεώθηκαν στον αγώνα με τη Δόξα Δράμας τρεις αγωνιστικές νωρίτερα! Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 2-0 και αργότερα μία τρίτη ήττα από τον ΠΑΟΚ (1-0) έριξαν τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση. Ακολούθησε και 4η  εκτός έδρας ήττα στη σειρά από τον ΟΦΗ (2-0) και το όνειρο του τίτλου απομακρύνθηκε, όπως και ο Σέρβος τεχνικός Τόζα Βεσελίνοβιτς. Αντικαταστάτης του ο Πολωνός Κάζιμιρ Γκόρσκι η αλεπού των πάγκων που στο παρελθόν είχε εργαστεί και στον αιώνιο.
Με μία επική αντεπίθεση οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές στην πρώτη θέση με 43 βαθμούς σε τριπλή ισοβαθμία με ΑΡΗ και Παναθηναϊκό. Νίκησαν την προτελευταία αγωνιστική  τον αιώνιο στο Καραϊσκάκη στις 11 Μαΐου 1980  με γκολ του Νικολούδη στο 37ο λεπτό, ο οποίος πήρε εκδίκηση με τον καλύτερο τρόπο για την «περίεργη» τιμωρία και απουσία του από τον πρώτο αγώνα.

 
 


 
Την τελευταία αγωνιστική νίκησαν και τον ΠΑΟΚ  στο Καραϊσκάκη  2-0 με δύο γκολ του Γαλάκου στο 1ο και 29ο λεπτό.
Οι ερυθρόλευκοι ισοβάθμησαν με τον ΑΡΗ στην πρώτη θέση με 47 βαθμούς και ο τίτλος κρίθηκε σε αγώνα μπαράζ, που ορίστηκε να διεξαχθεί στο Βόλο στις 25 Μαΐου 1980. Παρουσία 15.000 θεατών ο Ολυμπιακός με γκολ των Κουσουλάκη στο 46ο και Άλστρομ στο 58ο λεπτό  νίκησε και κατέκτησε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
 
  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έκπληξη προκάλεσε ένα πανό των φίλων του ΠΑΟΚ που εύχεται στο εντιμότατο!!!! σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ολόψυχα κατάκτηση πρωταθλήματος. Υπερίσχυσε η εμπάθεια για το συμπολίτη ΑΡΗ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Το κύπελλο της σεζόν κατέκτησε η Καστοριά νικώντας  στη Ν. Φιλαδέλφεια με 5-2 τον Ηρακλή. Στις 29 Μαΐου ο Ολυμπιακός νικώντας με 4-3 την κυπελλούχο στο Καραϊσκάκη, κατέκτησε το 1ο Σούπερ Καπ της ιστορίας του θεσμού.
Στο στάδιο Καραϊσκάκη έγινε εκείνο το παιχνίδι, με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει την Κυπελλούχο Καστοριά. Ύστερα από ένα εξαιρετικό παιχνίδι με πολλές φάσεις, ο Θρύλος επικράτησε με 4-3, κάνοντας δικό του το πρώτο σούπερ καπ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Θρύλος ξεκίνησε δυνατά και με δύο γκολ του Άλστρομ (5', 19') προηγήθηκε 2-0, αλλά η Καστοριά που είχε καλή ομάδα τότε, μείωσε στο 70' με τον Μπάκη σε 2-1. Ένα λεπτό αργότερα ο Ξανθόπουλος έκανε το 3-1, αλλά μέσα σε έξι λεπτά (76', 82'), οι «γουναράδες» ισοφάρισαν με τον Κόπανο και τον Βοϊτσίδη (3-3).
Ο Θρύλος, πάντως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στο 84' διαμόρφωσε το 4-3 με τον Κοκολάκη, δίνοντας το έναυσμα για τους πανηγυρισμούς που θα ακολουθούσαν αργότερα στον γύρο του θριάμβου.
 
Απονομή και γύρος θριάμβου μετά την κατάκτηση του Super cup.
 
 
 
 Ο Ολυμπιακός πανηγύριζε για τα δύο τρόπαια και εν μέσω καλοκαιριού, η υπόθεση  «Μπουμπλή» κάπου ξεχάστηκε.

Περίοδος της καλοκαιρινής προετοιμασίας για τη νέα σεζόν και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Καραϊσκάκη στις 24 Αυγούστου σε φιλικό!!!!!! παιχνίδι τον ΠΑΟΚ. Άλλες εποχές, πιο αθώες και άλλα ήθη. Ένα τέτοιο παιχνίδι τώρα πια θεωρείται αδιανόητο.  
   
 
 
 Ο Ολυμπιακός διατήρησε τα κεκτημένα και την επόμενη περίοδο 1980-81 κερδίζοντας μάλιστα και το κύπελλο. Παρά την εκτός έδρας  ήττα από την ΑΕΚ  για την 3η αγωνιστική με 2-1, οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ιδιαίτερα δυνατοί. Στις 2 Νοεμβρίου 1980 για την 8η αγωνιστική  νίκησαν στη Λεωφόρο με γκολ του Κουσουλάκη 0-1.
 
  
 
 
Ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία σαν το «ένα και να καίει», ενώ παράλληλα αποτέλεσε για πολλά χρόνια διαφήμιση της γαλακτοβιομηχανίας ΙΟΝ.
Το Ντέρμπυ των αιωνίων μεταξύ Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού τον Νοέμβριο του 1980 βρισκεται σε εξελιξη και οι φασεις διαδεχονται η μια την αλλη.. Ο ηθοποιος Νικητας Αστρινακης τρωει το καπελο του απο την αγωνια , αλλα ο συναδελφος του Γιωργος Πετροχειλος εχει μια καλυτερη λυση για να χαλαρωσει απο τα νευρα του ματς .. Το " Χρυσο Ντερμπυ " της ΙΟΝ !! Την σοκολατα με γεμιση καρυδας που εκανε την εμφανιση της στις αρχες των 80s και ταυτιστηκε με την Κυριακατικη διασκεδαση των Ελληνων ..Στην συγκεκριμενη περιπτωση εφερε γουρι και τυχη στους ερυθρολευκους αφου αρκουσαν μερικες " δαγκωματιες " για να ερθει το πολυποθητο γκολ απο τον Βαγγελη Κουσουλακη . Μια απο τις δημοφιλεστερες διαφημισεις ολων των εποχων που εγραψε ιστορια στην Ελληνικη τηλεοραση και εγινε η αγαπημενη των φιλαθλων . Στο " σπηκαζ " ο Σταθης Γαβακης .
  

 


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων.
 
 

Ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε το σίριαλ της μεταγραφής του Νίκου Αναστόπουλου από τον Πανιώνιο. Ο ποδοσφαιριστής της  Νεοσμυρνιώτικης ομάδας είχε δημοσιοποιήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι την προτίμησή του σε συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΣ στις 2 Ιουλίου 1979.



 

Οι αιώνιοι έριζαν για την απόκτησή του και τελικά ο παίκτης κατέληξε το Δεκέμβριο στον Ολυμπιακό με το αστρονομικό για την εποχή ποσό των 40.000.000 δρχ.


 Στις 28 Δεκεμβρίου οι ερυθρόλευκοι νικούν με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη και εδραιώνονται στην κορυφή της βαθμολογίας. 


Στις 8 Φεβρουαρίου 1981 ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε την ΑΕΚ στο ντέρμπυ κορυφής και το ΦΩΣ έγραφε για σύγκρουση γιγάντων.



 Οι ερυθρόλευκοι συνέτριψαν με 6-0 τους κιτρινόμαυρους, αλλά κανείς δεν χάρηκε, αφού αυτή την ημέρα χάθηκαν 21 ανθρώπινες ψυχές στη μεγαλύτερη τραγωδία της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Εκτενής αναφορά για αυτήν την ημέρα αυτή θα γίνει στο επόμενο κεφάλαιο.
   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στις 7 Ιουνίου οι ερυθρόλευκοι εξασφάλισαν και μαθηματικά τον τίτλο με την εκτός έδρας λευκή ισοπαλία απέναντι στον Απόλλωνα στη Ριζούπολη. Στις 14 του ίδιου μήνα ημέρα Κυριακή τελευταία αγωνιστική η ομάδα έκανε το γύρο του θριάμβου στη νίκη με 3-1 επί  του Ατρομήτου.
  
 
 
 
Στο κύπελλο στον τελικό που έγινε στις 21 Ιουνίου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-1 τον ΠΑΟΚ, κατακτώντας το 9ο νταμπλ της ιστορίας του.
  
 
 
 
 
Πρωταγωνιστές εκείνης της χρονιάς ήταν οι μεταγραφές του καλοκαιριού Νίκος Σαργκάνης και Κώστας Ορφανός, ο Τάκης Περσίας που προωθήθηκε από τους ερασιτέχνες, ο Νίκος Αναστόπουλος  που αποκτήθηκε το Δεκέμβριο και οι παλιοί Μάϊκ Γαλάκος, Γιάννης Κυράστας, Βαγγέλης Κουσουλάκης, Πέτρος Μίχος, Τάκης Νικολούδης, Σταύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Βαμβακούλας.
 
Την περίοδο 1981-82 ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά κατέκτησε τον τρίτο σερί τίτλο του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της εποχής Γουλανδρή. Η χαρά των φιλάθλων ήταν διπλή, αφού οι ερυθρόλευκοι άρπαξαν το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια των αιωνίων αντιπάλων τους. Το πρωτάθλημα άρχισε με ντέρμπυ. Ο Ολυμπιακός με νέο προπονητή Τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς υποδέχθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1981 τον Παναθηναϊκό. Το παιχνίδι έγινε στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας, λόγω τιμωρίας του Ολυμπιακού για τη συμπεριφορά των οπαδών του στο νικηφόρο τελικό του κυπέλλου που είχε προηγηθεί το καλοκαίρι. Εκείνο το καλοκαίρι η υπόθεση «Μπουμπλή» ξαναφούντωσε. Ο   Βαρδινογιάννης εκμεταλλευόμενος το νόμο για την οκταετία , είχε πάρει τους Γαλάκο και Κυράστα από τον Ολυμπιακό και όπως ήταν φυσικό οι δύο πρόεδροι ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου.
Το παιχνίδι λοιπόν διεξήχθη μέσα σε ψυχροπολεμικό κλίμα.
Ο Ρότσα μάλιστα σκόραρε στο εναρκτήριο ντέρμπι της χρονιάς, για να ισοφαρίσει στο 80ο λεπτό ο Τάσος Μητρόπουλος, ο «Ράμπο» τον οποίον αγόρασαν οι  ερυθρόλευκοι μετά από γερή κόντρα με τον Παναθηναϊκό, δίνοντας 30.000.000 δρχ. στον Εθνικό. Οι ενστάσεις για το Ρότσα άρχισαν  πάλι και από άλλες αυτή τη φορά ομάδες (Λάρισα).
Οι συνεχείς ισοπαλίες έφεραν πίσω την ομάδα του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα την απόλυση του Σενέκοβιτς. Στη θέση του προσλήφθηκε ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο οποίος είχε αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα από την Εθνική ομάδα.
 
Το Σεπτέμβριο του 1981 ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Λάρισα και η ομάδα του κάμπου καταθέτει εκ νέου ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Χουάν Μπουμπλή. Ο Ολυμπιακός τότε δεν αφήνει έτσι την υπόθεση και προχωρεί σε ποινική δίωξη του ποδοσφαιριστή και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Ο  πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς, κάνει μια βαρυσήμαντη δήλωση :« Ο Παναθηναϊκός χρησιμοποιεί βρώμικα μέσα και δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Φταίνε αυτοί με την υπόθεση σκάνδαλο «Μπουμπλής» που είναι από τα μεγαλύτερα του ποδοσφαίρου».
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ  στην εξουσία - με το σύνθημα "αλλαγή" - τον Οκτώβριο  και η τοποθέτηση του – γνωστού για τα πράσινα αισθήματά του – Κίμωνα Κουλούρη στη θέση του ΓΓΑ πυροδότησε ακόμα περισσότερο την κόντρα.
«Αλλαγή δεν γίνεται με Έλληνα Μπουμπλή» ήταν ένα από τα πιο γνωστά συνθήματα της εποχής που υπήρχε και σε πανό στο «Καραϊσκάκης».
 




 
 
Τότε αποκαλύπτεται η αλήθεια: Το telex που εμφανίστηκε ως απεσταλμένο από την ομοσπονδία Αργεντινής για την Ελληνοποίηση του …Μπουμπλή ήταν πλαστό!
 
Στις 22 Νοεμβρίου οι ερυθρόλευκοι φεύγουν από τη Ν. Φιλαδέλφεια με το ισόπαλο 2-2.
 
 
 
Το περίφημο ντέρμπι νοκ άουτ για το κύπελλο στη Λεωφόρο στις 13 Ιανουαρίου του 1982 ήταν η κορυφαία σπίθα. Οι δύο ομάδες κληρώθηκαν σε νοκ άουτ αγώνα για το Κύπελλο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και η ανεπανάληπτη διαιτησία των Δέδε, Βουράκη και Ζλατάνου (με τρία πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού και ακύρωση κανονικού γκολ του Ολυμπιακού) έδωσε στον Παναθηναϊκό την πρόκριση με 3-2, αν και έχανε από το 6' με 0-2. Ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για το γκολ του Μητρόπουλου που ακυρώθηκε  στο 0-2 (που θα έκανε το σκορ 0-3), την  επομένη έκανε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Ρότσα και δικαιώθηκε, αφού το ΑΣΕΑΔ ακύρωσε το δελτίο του παίκτη.



 
 Στο παιχνίδι αυτό οι πειραιώτες προηγήθηκαν στο 1’ με τον Περσία. Ο Σαργκάνης απέκρουσε πέναλτυ του Αναστασιάδη στο 2’ και ο Αναστόπουλος έκανε το 0-2 στο 6’. Στο 15’ ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Τάσου Μητρόπουλου και στο δεύτερο ημίχρονο ο Χαραλαμπίδης ισοφάρισε (47’ και 63’ με πέναλτυ). Στην παράταση ο Χαραλαμπίδης με τρίτο πέναλτυ στο 96’ έδωσε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Εκείνη την ημέρα θα σφυρίζονταν όσα πέναλτυ χρειάζονταν για να έρθει η πολυπόθητη πρόκριση των πρασίνων.
 
 
 
 
 
Μετά την ολοκλήρωση του α' γύρου ο Παναθηναϊκός φάνταζε το ακλόνητο φαβορί για την κούπα. Απέκτησε αέρα 5 βαθμών από τον Ολυμπιακό - με τα σημερινά δεδομένα 7 -  αφού η νίκη τότε μετρούσε 2 βαθμούς.
Στις 31 Ιανουαρίου στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου οι δύο ομάδες αναδεικνύονται ισόπαλες με 1-1(αυτογκόλ του Λιβαθηνού στο 51ο και Ντουρονικολάε στο 86ο λεπτό).
 
  
 
 
Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές οι ερυθρόλευκοι μείωσαν την απόστασή τους στον 1 βαθμό, αφού οι «πράσινοι» έφεραν ισοπαλίες με τον Αρη (1-1), τη Λάρισα (1-1) και έχασαν το κρίσιμο ντέρμπι από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Τον Απρίλιο του 1982 οι φίλοι του ΠΑΟ έχουν το θράσος να διαμαρτυρηθούν με πορεία στο κέντρο για την υπόθεση «Μπουμπλής».
Ο Παναθηναϊκός εξακολούθησε να έχει το πάνω χέρι. Τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος είχε αέρα 2 βαθμών από τον Ολυμπιακό. Έπαιζε στη Νέα Σμύρνη στις 9 Μαΐου για την 31η ημέρα με τον Πανιώνιο. Ο Μάικ Γαλάκος έχασε μοναδική ευκαιρία στο τέλος του αγώνα για να δώσει τη νίκη. Αυτό το αποτέλεσμα (0-0) ήταν μοιραίο. Ο Ολυμπιακός μείωσε την απόστασή του στον πόντο κερδίζοντας την ίδια ώρα 5-0 την Καστοριά.
 
 
 
 
 
 
Το 0-0 των «ερυθρόλευκων» στο Ηράκλειο την επόμενη αγωνιστική έδωσε και πάλι το προβάδισμα 2 βαθμών στον Παναθηναϊκό, το οποίο εξανεμίστηκε την 33η και προτελευταία αγωνιστική.
Ο Ηρακλής έπαιξε απίστευτη μπάλα, υποχρέωσε σε ήττα τους «πράσινους» στο Καυταντζόγλειο με 2-1 και ο Ολυμπιακός με το 3-0 επί της Δόξας Δράμας στο Καραϊσκάκη στις 23 Μαΐου  βρέθηκε συγκάτοικος στην κορυφή της βαθμολογίας.
  
 
 
 Την τελευταία αγωνιστική στις 30 Μαΐου νίκησαν και οι δύο  (ο Παναθηναϊκός τον Απόλλωνα με 2-0 στη Λεωφόρο και ο Ολυμπιακός τη Ρόδο με 0-2 στο ακριτικό νησί).
   
 
 
 
Ακολούθησε ένας μήνας δηλώσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο ομάδων με αφορμή την υπόθεση «Μπουμπλή».
Ο Παναθηναϊκός είχε προσφύγει  για το Ρότσα στη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΑΣΕΑΔ και η εκδίκαση εκκρεμούσε την ώρα που οι δύο «αιώνιοι» ισοβάθμησαν στη κορυφή του πρωταθλήματος και οδηγούνταν προς το μπαράζ του Βόλου. Αρχικά είναι ο Ολυμπιακός που απειλεί να μην κατέβει εάν δεν τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός για τον Ρότσα. Στη συνέχεια , ο Γιώργος Βαρδινογιάννης δηλώνει: «Ο Παναθηναϊκός δεν κατεβαίνει στον αγώνα, χαρίζω τον τίτλο στον Νταϊφά». Μία ημέρα μετά το ΑΣΕΑΔ αθωώνει τον Παναθηναϊκό και ο Βαρδινογιάννης αποφασίζει να κατεβάσει την ομάδα στο γήπεδο. Ο αγώνας μπαράζ έγινε τελικά στις 29 Ιουνίου ημέρα Τρίτη στο Βόλο, που αποδείχτηκε και πάλι  γούρικος για τους ερυθρόλευκους και βρήκε θριαμβευτή και πρωταθλητή τον Ολυμπιακό και τον Νταϊφά να βγαίνει νικητής από κάθε άποψη. Στο ντέρμπι τίτλου οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν ανώτεροι, πήραν τη νίκη με 2-1 (6' Εσταβίλιο, 69' Αναστόπουλος - 82' Ζιάκος) και άρπαξαν από τους «πράσινους» τον πιο σίγουρο τίτλο.  
 



 
 
 
 
 
 
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον πιο αντρίκειο τίτλο της ιστορίας του, όπως λένε ακόμα και σήμερα οι οπαδοί του και η ομάδα δημιούργημα του Σταύρου Νταϊφά ισοφάριζε το ρεκόρ των τριών συνεχόμενων κατακτήσεων της αντίστοιχης του μεγάλου Νίκου Γουλανδρή. Ο Ολυμπιακός έχασε τους Γαλάκο και Κυράστα, αλλά πρόσθεσε στη στο ρόστερ του τον Τάσο Μητρόπουλο, τον Ουρουγουανό Βιθέντε Εσταβίγιο και το Γιώργο Τόγια. Εκτός αυτών διακρίθηκαν και οι Αναστόπουλος, Βαμβακούλας, Λεμονής, Μίχος, Νοβοβσέλατς, Παπαδόπουλος, Περσίας, Σαργκάνης, Πάλλας, Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης και ο Λοσάντα ο οποίος αγωνίστηκε για τελευταία χρονιά στην ομάδα.
Στη λήξη της περιόδου αποχώρησαν οι Αρβανίτης, Νοβοσέλατς και Νικολούδης και αποκτήθηκαν οι Νίκος Αργυρούλης, ο Νορβηγός  διεθνής μέσος Ρόγκερ Άλμπερτσεν.
 
 
Την επόμενη περίοδο 1982-83 ο Ολυμπιακός στο μεγαλύτερο διάστημα κοντραρίστηκε με την ΑΕΚ. Τα μεταξύ τους παιχνίδια έληξαν ισόπαλα με 1-1.
 Οι πειραιώτες νίκησαν και τα δύο ντέρμπυ με τον αιώνιο 2-1στο Καραϊσκάκη και 0-1 στη Λεωφόρο, ενώ απέσπασαν μετά από πολλά χρόνια ισοπαλία στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ με 1-1 και τον νίκησαν με 2-0 στο Καραϊσκάκη.
Στις 7 Νοεμβρίου 1982 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη για την 5η αγωνιστική. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 0-1 με αυτογκόλ του Νίκου Σαργκάνη στο 27ο και ο Κουσουλάκης με ασύλληπτη βολίδα διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο 29ο λεπτό.
 
 
 
 
 
 
 Οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τον αιώνιο στις 3 Ιανουαρίου 1983 για τη 12η αγωνιστική. Προηγήθηκαν με τον Αναστόπουλο στο 2', ισοφάρισε ο Μαυρίδης στο 13' και ο Αναστόπουλος έγραψε το τελικό 2-1 στο 69'. 
 
 
 
Στις 3 Ιανουαρίου επισκέφθηκαν την Τούμπα για την  15η αγωνιστική. Μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν, να σπάσουν τη δυσμενή παράδοση εναντίον του δικέφαλου του Βορρά. Ο Αναστόπουλος με πέναλτι στο 2ο λεπτό άνοιξε το σκορ και ο Γκουερίνο στο 89ο ισοφάρισε σε 1-1. 
 


Στις 30 Ιανουαρίου  για τη 16η αγωνιστική ο Ολυμπιακός παραχώρησε στο Καραϊσκάκη  0-0 στον Άρη και ο Νταϊφάς, απέλυσε τον Παναγούλια, προσλαμβάνοντας δύο ημέρες αργότερα και πάλι τον Κάζιμιρ Γκόρσκι.


 
Στο θεσμό του κυπέλλου η κληρωτίδα έφερε αντίπαλους τους αιώνιους στην τρίτη φάση του θεσμού. Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 στη Λεωφόρο στις 9 Μαρτίου.
 
Στις 13 Μαρτίου ο Ολυμπιακός επισκέφθηκε την Ν. Φιλαδέλφεια για να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στα πλαίσια της 22ης αγωνιστικής. Οι Μαύρος στο 39’ και Αναστόπουλος στο 63’ με πέναλτι, διαμόρφωσαν το τελικό 1-1.
 
 
 Νίκος Βαμβακούλας και Χρήστος Αρδίζογλου λίγο πριν τη σέντρα του αγώνα.



Το γκολ του Θωμά Μαύρου στο 39ο λεπτό με το οποίο ανοίγει το σκορ.
 
 
 
Το εύστοχο πέναλτι του Νίκου Αναστόπουλου στο 63ο λεπτό με το οποίο διαμορφώνεται το τελικό 1-1.
 


 

Στις 13 Απριλίου ο Παναθηναϊκός κατέβηκε στο Καραϊσκάκη, για να υπερασπιστεί το 1-0 της 9ης Μαρτίου και να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-0 στο 58ο λεπτό με γκολ του Βαγγέλη Κουσουλάκη, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί ανέλαβε δράση ο Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος πετυχαίνοντας - μέσα σε 30 λεπτά -  τρία ακόμα γκολ, διαμόρφωσε το τελικό 4-0 και οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν θριαμβευτικά.

 




Ο Αναστόπουλος σημειώνει το 3-0. 
 
 
 Στην προημιτελική φάση κληρώθηκε με την ΑΕΚ. Στις 18 Μαΐου επισκέφθηκε τη  Ν. Φιλαδέλφεια για τον πρώτο αγώνα. Προηγήθηκε στο 2ο λεπτό με γκολ του Νίκου Αναστόπουλου. Η ΑΕΚ  με δύο γκολ του Μαύρου (52ο και 63ο λεπτό) πήρε τη νίκη με 2-1. Ένα σκορ που έδινε πολλές ελπίδες ανατροπής στο Καραϊσκάκη.
 
Στις 22 Μαΐου αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό για την 29η αγωνιστική στη Λεωφόρο. Έναν Παναθηναϊκό που ζητούσε εκδίκηση για την ήττα του πρώτου γύρου, αλλά και τον πρόσφατο αποκλεισμό του με το βαρύ 4-0. Οι πράσινοι έμειναν με τη γλύκα και οι ερυθρόλευκοι σημείωσαν μία ακόμα νίκη με γκολ του Εσταβίγιο στο 13ο λεπτό. 
 
 
 
 
Στις 1 Ιουνίου διεξήχθη στο Καραϊσκάκη ο δεύτερος προημιτελικός αγώνας. Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο πρώτο ημίχρονο, είχε δύο δοκάρια, αλλά το σκορ δεν άνοιξε. Στο δεύτερο μέρος η πίεση συνεχίστηκε, τα λεπτά περνούσαν, το πολυπόθητο γκολ δεν ερχόταν και όλη η ομάδα  είχε φύγει μπροστά. Ο Μαύρος είχε στήσει καρτέρι στη γραμμή της σέντρας και στο 79ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος  μία απόκρουση του Καραγκιοζόπουλου, κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Το τελικό 0-1 έδωσε την πρόκριση στην ΑΕΚ, στερώντας από τον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να διεκδικήσει ένα ακόμα νταμπλ.
 
 


Στις 12 Ιουνίου οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τον ΠΑΟΚ για την 32η αγωνιστική. Νίκη με 2-0 και μαθηματική κατάκτηση του πρωταθλήματος.



 
 
Στις 26  Ιουνίου στο φινάλε του πρωταθλήματος, οι ερυθρόλευκοι υποδέχθηκαν τη Δόξα Δράμας.
Πριν την έναρξη του αγώνα βραβεύτηκε η χρυσή ομάδα της δεκαετίας του 1950 (των 6 συνεχόμενων τίτλων).
 
 
Έχοντας κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο, αυτό που απασχολούσε τους φιλάθλους ήταν η γιορτή που ετοιμαζόταν για το φινάλε. Φιέστα με απονομή του 4ου συνεχόμενου πρωταθλήματος και τιμητική εκδήλωση για το Νίκο Αναστόπουλο – που έχοντας πετύχει 27 γκολ – ισοβαθμούσε με το Σκωτσέζο Charlie Nicholas της Celtic, στην τρίτη θέση των ευρωπαίων σκόρερς. Ο Σκωτσέζος είχε τελειώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις από το Μάϊο και μαζί με το Νίκο, θα κατακτούσαν το χάλκινο παπούτσι. Ήταν όμως έτσι; Δυστυχώς για το Νίκο όχι, αλλά και ευτυχώς υπήρχε ένας νέος δημοσιογράφος στο ξεκίνημα της σπουδαίας του καριέρας, ο οποίος πρόλαβε. Με το μεράκι του για έρευνα και ενημέρωση είχε ανακαλύψει μία σημαντική λεπτομέρεια. Δύο μεγάλα αθλητικά περιοδικά, το Ιταλικό GUERIN SPORTIVO και το Αγγλικό MATCH έδιναν το Σκωτσέζο μόνο τρίτο με 29 γκολ και το Νίκο με τα 27 τέταρτο. Αντιθέτως το Γαλλικό περιοδικό FRANCE FOOTALL το οποίο διοργάνωνε από κοινού με την ADIDAS το διαγωνισμό παρουσίαζε και τους δύο ποδοσφαιριστές με 27 γκολ. Τι είχε συμβεί;
Την τελευταία αγωνιστική του Σκωτσέζικου πρωταθλήματος η Celtic προηγείτο της Rangers με 4-2 (δύο γκολ ο Nicholas με ισάριθμα κτυπήματα πέναλτυ), αλλά το παιχνίδι διακόπηκε στο 89ο λεπτό, αφού φίλαθλοι της δεύτερης έριξαν μπουκάλια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εκκρεμούσε λοιπόν η απόφαση της Σκωτσέζικης λίγκας για την τύχη του αγώνα. Την Τρίτη 21 Ιουνίου η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ που εργαζόταν ο νεαρός αθλητικογράφος. Την επομένη δημιουργήθηκε ντόρος, με το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ να κρατά διακριτική επιφύλαξη, αλλά η ΑΘΛΗΤΙΚΗ και ο ΦΙΛΑΘΛΟΣ επέμεναν, πως οι δύο ποδοσφαιριστές είχαν από 27 γκολ. Ο Ολυμπιακός κατ’ εντολή Σταύρου Νταϊφά έκανε επίσημο αίτημα και η απάντηση ήρθε με τέλεξ από την ADIDAS. Ο Νίκος υπολειπόταν κατά δύο γκολ του Σκωτσέζου Charlie Nicholas. Στις 26 Ιουνίου λοιπόν, στο φινάλε του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τη Δόξα Δράμας και ο Αναστόπουλος ήξερε πως χρειαζόταν δύο γκολ, για να ισοφαρίσει το Σκωτσέζο. Ο Τάσος Μητρόπουλος είχε ανοίξει το σκορ στο 7’, με κεφαλιά - δυναμίτη, ενώ ο Νίκος Αναστόπουλος στη συνέχεια – προφανώς επηρεασμένος από το άγχος να φτάσει στο μοναδικό του ρεκόρ – είχε οριζόντιο δοκάρι στο 12’ σε σέντρα του Ξανθόπουλου και αστόχησε σε δύο πέναλτι (το ένα απέκρουσε ο Γρηγοριάδης και το άλλο κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι). Η Δόξα ισοφάρισε στο 62’, όμως ο Νίκος Αναστόπουλος έδειχνε πιο αποφασισμένος από ποτέ να φτάσει στην πολύ σημαντική για τον ίδιο διάκριση. Με εύστοχο πέναλτι στο 65' έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, ενώ στο 74' γνώρισε τη μεγάλη αποθέωση από 40.000 οπαδούς του Θρύλου όταν πέτυχε το 3-0 με έξυπνο πλασέ, μετά από ωραία ατομική ενέργεια και ασίστ του Ξανθόπουλου, σημειώνοντας τα δύο γκολ που επιζητούσε, φτάνοντας το Σκωτσέζο ποδοσφαιριστή.




Η στιγμή της επίτευξης του 29ου γκολ.





Αναστόπουλος - Μητρόπουλος - Λεμονής
φωτογραφίζονται με το τρόπαιο.


Ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος με 50 βαθμούς, αφήνοντας 5 πίσω του τη δεύτερη Λάρισα και την τρίτη ΑΕΚ.
Ο Νίκος Αναστόπουλος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 29 γκολ και 3ος σκόρερ  στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων εκείνης της σεζόν κατακτώντας το «Χάλκινο Παπούτσι»!
 
 
Λίγες ημέρες αργότερα τηλεφώνησε στην εφημερίδα
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ευχαρίστησε τον 21χρονο Χρήστο Σωτηρακόπουλο, που τον είχε αφυπνίσει.
Η ομάδα του Νταϊφά με 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα και ένα νταμπλ ξεπέρασε αυτή του Γουλανδρή, γράφοντας με χρυσά γράμματα τα ονόματα όλων των συντελεστών της στη θρυλική ιστορία.
Το Σεπτέμβριο του 1982 με απόφαση των δικαστηρίων αφαιρείται η Ελληνική ιθαγένεια από τον Αργεντινό Χουάν Ραμόν Ρότσα και του επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το Δεκέμβριο του 1982 η ΕΠΟ αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ρότσα στο πρωτάθλημα και ο αθλητής επανεμφανίστηκε με τον Παναθηναϊκό στις 19 Δεκεμβρίου λίγο πριν συμπληρώσει ένα έτος εκτός γηπέδων
 Τελικά ο Ρότσα  αγωνίστηκε ως ξένος, μέχρι τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών (7) στην Ελλάδα οπότε και απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου